Autoschadeherstel

We rijden allemaal wel eens autoschade. Door eigen toedoen, of omdat een ander niet oplet en u schade berokkend. Dan maakt het niet uit of uw auto een kleine kras, of grote deuk heeft, u wilt de auto weer ‘als nieuw’ hebben. Met één telefoontje naar Jan Voortman wordt het allemaal voor u geregeld. U heeft er geen omkijken naar.

Als uw auto nog kan rijden komt u naar ons toe (vergeet niet uw kentekenpapieren, rijbewijs en groene kaart mee te nemen, deze gegevens hebben wij nodig om de schade in behandeling te kunnen nemen). Wij nemen, als u dat wenst, contact op met uw verzekerings- of leasemaatschappij. Wij kunnen u helpen met het invullen van het schadeformulier en de afhandeling van de schade.

Het opnemen van de schade

De schade wordt bij ons ingepland, en er wordt een calculatie gemaakt. Hierbij kijken we niet alleen naar de uitwendige schade, maar nemen we ook de ‘onzichtbare’ schade mee. Zeker in moderne auto’s waar veel elektronica in zit, is het schadebedrag vaak hoger, omdat er ook schade aan achtergelegen delen zit. Het gecalculeerde bedrag wordt aan de verzekerings- of leasemaatschappij doorgegeven, en de benodigde onderdelen worden besteld.

Tussentijds zorgen wij dat u met vervangend vervoer weer uw weg kunt vervolgen. In tegenstelling tot wat verzekeraars u soms doen geloven, is vervangend vervoer niet iets ‘waar u altijd voor verzekerd bent’. De vervangende auto maakt deel uit van de dienstverlening van Jan Voortman.

Demonteren

Alle beschadigde delen die vervangen moeten worden, of hersteld kunnen worden, worden (tijdelijk) verwijderd. Hierbij kunt u denken aan de geschroefde delen, elektronica, ruiten, bekleding, enz. Onderdelen die niet meer gebruikt kunnen worden, voeren we af volgens de geldende milieueisen.

Uitdeuken/richten

De belangrijkste vormen van schadeherstel zijn het uitdeuken van plaatwerk, het richten en meten van de carrosserie en het losboren en evt. vastlassen van nieuwe carrosseriedelen. Hierbij wordt het onbeschadigde deel van de auto goed afgeschermd en elektronica beveiligd of uitgeschakeld. Bij het richten wordt de auto weer in de oorspronkelijke staat gebracht.

Voorbewerken

Het voorbewerken van delen is een belangrijk aspect alvorens de auto naar de spuiterij kan. De te spuiten delen worden ontvet en afgeplakt. Daarna wordt alles zorgvuldig geschuurd. Na het schuren worden de te spuiten delen voorzien van een grondlaag, en gecontroleerd op oneffenheden. Pas wanneer de auto helemaal strak en glad is, wordt deze opnieuw ontvet en afgeplakt voor het definitieve spuitwerk.

Spuiten

De kleurcode wordt volgens lakrecept en spectrometer aangemaakt. In de spuitcabine wordt de auto nogmaals zorgvuldig stofvrij gemaakt. Door het aanbrengen van meerdere watergedragen kleurlagen wordt de auto gespoten. En door het aanbrengen van (meerdere) lagen blanke lak krijgt de kleur ‘diepte’ en wordt deze beschermd tegen weersinvloeden. Onze spuiters werken volgens de strengste milieu eisen en maken gebruik van HVLP-spuiten. Het grote voordeel hiervan is dat de lak zeer doelmatig gebruikt wordt en er geen verspilling is door ‘over spray’.

Drogen

Door optimaal gebruik van speciale droogtechnieken is de lak snel droog waarna de auto uit de spuitcabine kan, op naar het volgende onderdeel in het autoschadeherstelproces.

Montage

We monteren de nieuwe en gedemonteerde delen opnieuw aan de auto. Ruiten en bekleding worden weer aangebracht en elektronische onderdelen en verlichting worden weer aangesloten. Nu volgt er een controle door middel van het resetten van de auto, om te zien of er geen storingen in het elektronische netwerk van de auto zitten. Ook het koelvloeistof niveau, en diverse oliesoorten worden hierbij gecontroleerd en indien nodig, aangevuld.

Uitlijnen

Het uitlijnen is belangrijk om de wielstanden te controleren en de auto uit te lijnen. We maken tevens een korte proefrit om te checken of de auto rijdt, zoals deze dient te rijden.

Afleveren

Vóór dat u uw auto weer komt ophalen, controleren wij aan de hand van een uitvoerige checklist nauwkeurig of alles in orde is. Pas als uw auto helemaal OK is, is deze klaar om afgeleverd te worden. Behalve uitleg over hetgeen wij aan uw auto hersteld hebben, ontvangt u tevens het 4 jaar FOCWA garantiebewijs op de door ons herstelde delen.

Restyle/uitdeuken zonder spuiten

Dankzij moderne technieken kunnen wij kleine schades (hierbij kunt u denken aan lichte parkeerschades, deukjes niet groter dan een 2 euro muntstuk, scheuren in kunststof delen o.a. bumper, dashboard etc.) eenvoudig herstellen. Hierbij worden de beschadigde delen hersteld, of uitgedeukt. Dankzij deze reparatietechnieken wordt er een minimum aan materialen en producten gebruikt. En dat vertaald zich terug in de kosten.